Här får du tips om hur du gör en egen vinprovning
Bjud in till vinprovning
Bjud in några vänner som tycker om vin och mat. Varför inte grannarna så kan alla njuta av vinerna utan att tänka på hemtransporten? Sex till åtta personer är lagom om man vill prova 4 flaskor vin, då räcker vinet även till maten.
Glas
Låt gästerna ta med 4 st vinglas per person. Duka med ett vattenglas per person och se till att det finns vatten på bordet. Gärna även lite vitt bröd.
Vitt underlag
För att titta på vinets färg behövs ett vitt underlag. Om du inte vill få vinfläckar på en fin vit duk kan vinprotokollet eller annat vitt papper användas som underlag.
Bedöm vinerna
Du använder alla sinnen när du provar viner. Syn, lukt och smak men även känsel är engagerade.
Hur man bedömer viner utifrån färg, doft, smak och känsel beskrivs under fliken Hur man provar vin.
Vinprotokoll
De intryck man får av vinet noteras i ett vinprotokoll. Där skriver man ned färgen på vinet, vad man tycker det doftar och hur det smakar. Man kan också försöka sig på att avgöra vilken druva/druvor vinet är gjort på eller vilket land eller distrikt det kommer ifrån. Att gissa priset på vinet är även intressant att pröva sig på. Ett förslag på vinprotokoll finns under fliken Vinprotokoll.
Öppen eller halvblind provning
Man kan prova viner halvblint. Då vet man vilka viner som ska provas men inte i vilket glas de finns. Till att börja med döljs etiketten genom att sätta folie på flaskan och ge flaskan ett nummer, 1, 2, 3, 4, om man har 4 viner. Man mäter upp cirka 5 cl i ett mätglas, om man har ett sådant, annars går det ju också att hälla upp ungefär denna volym vin i glasen. Därefter går man igenom informationen om vinerna. Den finns att tillgå som bilder med tillhörande text under flikarna med Vinprovningar. När vininformationen är presenterad sätter man igång med bedömning av färg, doft, smak osv. Och avslutar med att gissa vilket vin som fanns i de olika glasen.
Ett annat alternativ, som kanske rent av är mer lärorikt, är att prova vinerna öppet. Man vet från början vad som finns i flaska 1, 2, 3 och 4. Vininformationen presenteras och man kan under denna lukta, titta och smutta på vinerna för att sedan skriva ner sina sinnesintryck. När detta är klart får gästerna försvinna bort ett tag medan den som håller i vinprovningen flyttar om glasen i en bestämd ordning lika för alla. Då gästerna kommer tillbaka får de gissa vilket vin som nu finns i glasen.
Viner
Välj gärna lite dyrare viner som du annars inte köper. Om deltagarna delar på vinkostnaden blir det ju inte så dyrt.
I de vinprovningar som finns på denna sida finns förslag på viner med vininformation från Systembolaget. Systembolaget anger genom ett ”klocksystem” Strävhet, Fyllighet och Fruktsyra för röda viner. För vita viner anges klockor för Sötma, Fyllighet och Fruktsyra. Även om dessa klockor är subjektiva för Systembolagets vinprovare ger de en viss indikation på vinets egenskaper. Vinets doft och smak anges också på Systembolagets hemsida. Men vad vinprovarna på Systembolaget tycker behöver inte alls överensstämma med vad du tycker.
Välj gärna ursprungstypiska viner, det finns ofta angivet i Systembolagets information. Då lär du dig lättare känna igen både druvor och distrikt. Om du inte kan få tag i samma årgång som finns angiven i vininformationen har det inte så stor betydelse. Skillnaden i egenskaper mellan olika årgångar av samma vin skiljer sig oftast inte i någon högre grad.
Mat
Hur mat och vin kombineras finns beskrivet under fliken Mat och Vin. Passande mat till vinerna finns beskrivet med recept i alla Vinprovningar.