Prova vin
Hur man provar vin
Häll cirka 5 cl vin i ett ofärgat glas. Under bedömningen både lutar man och snurrar glaset och därför får det inte fyllas för fullt.
Fatta inte om kupan på glaset eftersom värmen från handen påverkar vinets temperatur. Det är heller inte så trevligt att få fingeravtryck på glaset.
Se till att ha bra ljus över bordet och att man kan studera vinet mot ett vitt underlag, vit duk eller vitt papper. Baksidan av vinprotokollet kan användas om duken är färgad.
Undvik parfym och förbjud rökning under vinprovningen då ovidkommande dofter stör vinupplevelsen.
Färgen
Vinets färg bedöms mot ett vitt underlag. Ta tag i glasets fot och luta glaset 45 grader.
Med hjälp av färgen kan man avslöja åldern på vinet och färgintensiteten kan ge upplysning om vilken druva det är.
Unga rödviner har ofta en blåröd kant, medan mogna rödviner kan ha en tegelröd, nästan brunorange kant.
Ett vitt vin har ofta en ljusgrön ton när det är ungt. Med stigande ålder blir det alltmer gyllengult. När det är riktigt gammalt blir det brunaktigt och är då ofta odrickbart. Men viner lagrade på ekfat kan ha en gyllene ton även som unga, eftersom ekfaten ger vinet ett slags snabbmognad.
En ljust röd färg på ett rödvin kan antyda att det är en bourgogne (druva pinot noir) eller en beaujolais (druva gamay). Är färgen på rödvinet kraftigt mörk kan det vara ett rhônevin som hermitage (druva syrah) eller châteauneuf-du-pape (druvblandning) eller ett bordeauxvin som domineras av druvan cabernet sauvignon.
Även klarheten på vinet bedöms. Vinet kan vara klart, slöjigt eller grumligt.
Om vinet ser tjockt och trögflytande ut är det förmodligen ett fylligt vin med koncentrerad smak.
Doften
Låt glaset stå kvar på bordet, ta tag i foten och snurra runt.
Doften är mycket mer mångfacetterad än smaken och kan ge många upplysningar om vinet.
Är doften stor eller liten? Är vinet friskt och fräscht? Luktar det mycket av färska frukter eller druvor? Då kan det vara ett ungt vin.
Känns doften endimensionell eller komplex?
Påminner doften om portvin – eller rent av petroleum eller salubrin. Sådana dofter kan man finna i mogna viner. Jämför med färgen!
Hittar du något som känns lite sött eller aning av vanilj – då kan vinet ha jästs eller lagrats på ekfat.
Luktar det gammal unken jordkällare – då kan det vara ett korkskadat vin.
Försök sätta ord på det du luktar, hallon, citrus, läder, cigarrlåda, tjära, jordgubbe, körsbär, choklad, russin etc.
Riktigt duktiga vinprovare kan bara genom att dofta på vinet avslöja vilken druvsort vinet är gjort på, ibland även vilket område det kommer ifrån.
Smaken
Ta en lagom stor klunk av vinet och låt det rulla runt i munnen. Öppna munnen och dra in lite syre så att aromerna dras upp mot näsan.
Precis som doften kan smaken vara stor eller liten. Den kan också vara kort eller lång med eftersmak.
Vi kan dock bara urskilja fem smaker, sött, salt, surt och beskt och så det som kallas umami. Det finns inget svenskt ord för umami, men det beskrivs ofta som en mustig eller köttig smak. Aromförstärkare som natriumglutamat (Aromat) sägs också likna den femte grundsmaken umami. Jämfört med doften säger smaken sålunda inte lika mycket.
Känseln
Andra sinnen som är användbara vid vinprovning är känseln. I vinet finns fruktsyror som gör att du känner att det stramar och drar på insidan av kinderna och tungans sidor. Det stramar mer om fruktsyrehalten är hög. Titta på klockan som anger fruktsyrehalten.
Mitt på tungan och tungspetsen kan man känna fylligheten (kropp) hos ett vin, ibland även lite sötma. Fylligheten anger hur rikt vinet är på frukt men fylligheten kommer också från alkoholen. Alkohol ger en lite sötaktig smak och finns ofta i viner från Nya Världen där vinet fått mogna i varmt och soligt klimat. Om det hettar till i munnen så tyder det på att vinet har en hög halt alkohol, man säger att det är eldigt.
För att vinet ska smaka bra ska fyllighet och fruktsyra vara i balans. För mycket fyllighet och för lite syra smakar mer som saft och är utan karaktär. Det är helhetsintrycket av vinet som är avgörande.
På läpparnas insidor och lite längst ut på tungan kan man känna tanninerna eller garvsyrorna som man också säger. Det känns strävt. Ett strävt vin fordrar att man äter något till det, ju större strävhet desto kraftigare mat.
Allt material på denna webbsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt