Australien - Kvalitetsviner
Australiens popularitet ökar igen – med kvalitetsviner
De första australiensiska vinerna kom till Sverige i mitten på 80-talet. De var lättgillade, solmogna och fruktdrivna viner och blev genast en försäljningssuccé. Jämfört med de gracila, europeiska vinerna vi var vana vid, var de australiensiska vinerna riktiga fruktbomber och mycket prisvärda.
Men kvaliteten försämrades allteftersom, på bekostnad av kvantiteten, priserna steg och försäljningen minskade. Vi började helt enkelt tröttna på dessa folkliga, endimensionella fruktbomber och längtade efter något mer spännande.
För att vända den negativa trenden har nu många producenter i Australien, framförallt de mindre odlarna, börjat satsa på personligare viner i mindre kvantiteter. Man tar större hänsyn till de naturliga förutsättningarna i klimat, jordmån, druvor vilket gör att man inte i samma utsträckning behöver korrigera i vinkällaren vad naturen åstadkommit. Vi börjar se viner präglade av druvsort, ursprung och personlighet i den mänskliga hanteringen.
Vinlandet Australien
De tre stora vinstaterna i Australien är South Australia, New South Wales och Victoria och de ingår alla i det större området South Eastern Australia där 95% av Australiens vingårdar finns.
Paracombe Premium Wines
Paracombe Premium Wines är en liten familjeägd vingård på cirka 20 hektar. Byn Paracombe ligger i Adelaide Hills, South Australia. Egendomen ligger på en platå 425 meter över havet, vilket är idealiskt för vinproduktion.
Jordmånen är varierande men består till största delen av mager grus och kvarts med inslag av järn. Klimatet är av inlandstyp med relativt kalla, regniga vintrar och torra, heta somrar.
Lågt skördeuttag, restriktiv konstbevattning, beskärning och skörd för hand är av stor betydelse för vinets kvalitet och smak. Hela produktionen (vinifiering, lagring och förpackning) sker på plats.
Viner från Paracombe som ingår i provningen
Vinerna finns i beställningssortimentet med följande artikelnummer:
Paracombe Cabernet Sauvignon nr 70364
Paracombe The Reuben nr 75982
Paracombes hemsida: Paracombe Premium Wines
Leverantör: Johan Lidby Vinhandel
Cabernet Sauvignon i australiensisk tappning
Australien är, som man kan förvänta sig av ett land byggt av pionjärer, ett pionjärland också i fråga om vin. Australien har skapat sina egna vinstilar och har inte försökt anpassa sig till de klassiska vinstilarna i Europa även om de europeiska druvorna är utgångspunkten.
Cabernet sauvignon är efter shiraz den mest odlade blå druvan i Australien. Cabernet sauvignon druvan ger fylliga rödviner med strama tanniner och en tydlig ton av svarta vinbär. Cabernetviner från Nya världen har mer av svarta vinbär, är fruktigare och har mer av rika, mjuka tanniner, ibland en ton av mint, eukalyptus eller vanilj.
Om Paracombe Cabernet Sauvignon
Vinstockarna till detta vin planterades 1992. Man håller ner skördeuttaget något för att säkerställa att vinet får den koncentration och kraft som eftersträvas. Efter skörd jäser musten i öppna tankar och kar. Efter jäsning och pressning förs vinet över på fat av fransk ek där det får vila och mogna under 20 månader. Därefter buteljeras vinet och lagras i ytterligare 2 år i Paracombes underjordiska källare.
Tasting Notes from Paracombe Premium Wines: "Rich in colour, Paracombe Cabernet Sauvignon offers delicious cherry, dark chocolate, mint, dried herbs and blackberries. Medium to full bodied flavour with lavish dark chocolate, hints of ripe grainy tannin and raspberry buried deep below.
A wine offering lots of flavour with subtle oak adding another gentle dimension and superb long finish.
This wine is drinking beautifully now but will reward even further still with age.
A smooth, silky wine sure to put a smile on your face.
14.5% Alc"
Cabernet Sauvignon till mat
Det här vinet är fylligt och mycket smakrikt och kräver därför smakrik mat av nöt eller lamm som t ex grillad biff, grillad lammentrecôte, inbakad oxfilé eller tournedos.
Paracombe The Reuben
Detta vin är en blandning av merlot (48%), cabernet sauvignon (31%), cabernet franc (9%) malbec (9%) och shiraz (3%). Ingående druvsorter är sålunda desamma som ett Bordeauxvin men med små tillsatser shiraz och malbec. Malbec kan finnas i Bordeauxvin men där ses den framförallt som en utfyllnadsdruva och är på tillbakagång. Men sydost om Bordeaux, i Cahors, ingår malbec, oftast till minst 70%, i spännande viner. Mest känd är malbec-druvan för att den ingår i argentinska och chilenska viner.
Om Paracombe The Reuben
Druvorna till Paracombe The Reuben kommer från vingårdar på Paracombeplatån. Vinet är en kombination av de ovan nämnda druvsorterna och har alla Paracombes unika läge som gemensam nämnare. Skörden sker för hand och jäsningen sker sedan långsamt och svalt i öppna jäskar. Vinet har lagrats 18 månader på franska ekfat varav cirka 25% var nya. Endast 5000 flaskor produceras. Namnet har vinet fått för att hedra en av Paracombes tidiga invånare Reuben Chapman.
Tasting Notes from Paracombe Premium Wines: "Highly aromatic, spicy and delicious. Entirely fruit-driven by its cocktail of Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec and Shiraz."
d´Arenberg Winery
d
d´Arenberg är en av de mest intressanta vingårdarna i McLaren Vale, South Australia. Den grundades redan år 1912 och har varit i släkten Osborns ägor alltsedan dess. Man har hela tiden hållit fast vid sina föregångares högst individuella principer att producera vin och gör fortfarande mycket för hand eller fot.
Klimatet i McLaren Vale är typiskt medelhavsklimat med varma, torra somrar och kalla, våta vintrar samt låg relativ fuktighet med hög avdunstning. Risken för regnskurar och frost under skörden är sällsynt, vilket göra McLaren Vale till ett tillförlitligt område att odla druvor på. Närheten till oceanen ger svalkande vindar under varma sommardagar, vilket kyler druvorna, som tack vare detta får en förlängd mognadsperiod. Resultatet är viner med mycket intensitet och smak.
Vin från d´Arenberg som ingår i provningen
The Laughing Magpie Shiraz Viognier nr 74343
d´Arenbergs hemsida: d´Arenberg
Leverantör: Vinovum
The Laughing Magpie Shiraz Viognier
Som namnet anger är detta vin gjort både på druvan syrah (= shiraz) och druvan viognier. Viognier är en grön druva, hemmahörande i Rhônedalen. Druvan ger aromatiska, torra, vita viner med en rik doft av aprikos och friska vårblommor och är så läckert att det nästan känns sött. Så varför har man blandat i viognier i ett rött vin? Förklaringen är att viognier ger en liten aromatisk kick till detta vin trots att innehållet är mindre än 10 %. Det sägs också att de röda pigmenten bevaras bättre under jäsningen och att utvecklingen av smakämnena förbättras. I Australien är tillsats av viognier till shiraz vid jäsningen inte ovanligt men i Europa förekommer det inte så ofta att man blandar gröna och blå druvor. Det förekommer dock, ett exempel är det franska rödvinet Châteauneuf du Pape, som tillverkas av en blandning av upp till tretton druvsorter, varav sex är vita.
Viognier
Foto: Nicolas Aleman
Syrah/shiraz odlas mestadels i Frankrike och Australien. Viner av syrah/shiraz är intensivt rika, intensivt kryddiga och intensivt fruktiga. Shiraz från gamla vinstockar kan vara oerhört intensiva. De kraftfullaste är från början mörka och täta med tydlig tanninton, men när de mognar, kombineras söta smaker av svarta vinbär och hallon med en sammetsstruktur. Australiensk shiraz är rik, mjuk och har en viss läderton.
Om The Laughing Magpie Shiraz Viognier
Detta vin är en blandning av 90-95% shiraz och resten viognier. Mogna klasar av shiraz och viognier krossas skonsamt före jäsningen i öppna jäskar. Överpumpning och nertryckning av "jästhatten" görs dagligen för att uppnå maximal färg och struktur. Efter fottrampning i slutet av jäsningen pressas vinet i "baskets", en arbetskrävande procedur, som d´Arenberg numera är ensamma om i Australien. Blandningen överförs sedan till franska och amerikanska 225 liters, stora ekfat, där det lagras i 12 månader på sedimentet för att hålla vinet färskt och reducera ekens inverkan.
Tillsatsen av viognier gör att vinet får en stor, koncentrerad doft av blommor. Smaken är mogen, fyllig och fruktig med en koncentrerad smak av björnbär och svarta vinbär, stenfrukt och samtidigt kryddig med inslag av vitpeppar. Eftersmaken är lång, alkoholhalten ligger runt 14% och sockerhalten är cirka 3 g/l.
Syrah/shiraz till mat
Det här är ett högoktanigt vin som går bra ihop med starka smaker och klarar allt från stora middagar till pepparsalami och stark ost. Dekantera gärna vinet före servering.
Quarisa Wines
I sydvästra delen av New South Wales ligger Riverina där Caravan Durif kommer ifrån. Riverina området är New South Wales största vinproducerande region.
Klimatet är varmt och torrt i kontinental stil med skyhöga temperaturer på sommaren. Bevattning är här ett måste och tidiga pionjärer möjliggjorde detta genom enorma kanalbyggen. I detta klimat trivs durifdruvan och producerar kraftiga viner med utmärkt lagringskapacitet.
Vin från Quarisa som ingår i provningen
Caravan Durif nr 6573
Quarisa Wines hemsida: Quarisa Wines
Leverantör: Vinia Sweden AB
Durif
Australien utmärker sig, förutom att tillsätta vitvinsdruvor till rött vin, även genom att göra vin på okända druvor som durif. Vad är durif och var kommer den ifrån? Durif eller som den heter i Kalifornien, Petite Sirah, är en oavsiktlig korsning mellan syrah och peloursin och härstammar ursprungligen från södra Frankrike. Petite betyder liten och hänför sig till druvorna, bladen och vinstockarna är stora.
Allt material på denna webbsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Viner från tre familjeägda vingårdar ingår i denna provning, två viner från Paracombe Premium Wines som ligger i Adelaide Hills i South Australia, ett vin från d´Arenberg i McLaren Vale i South Australia och ett vin från Quarisa Wines i New South Wales.
Paracombe vineyard
Durif/Petite Sirah
De små druvorna har relativt tjocka skal som gör att vinerna kan bli mycket tanninrika.
Vad karaktäriserar då ett vin gjort på druvan durif? Färgen är djup, nästan ogenomtränglig, doften är jordig, örtig och pepprig och smaken påminner om mogna blåbär, björnbär och plommon. Vinet har sträva tanniner, vilket gör att det kan lagras ända upp till 20 år. Kort sagt vin gjort på durif är oerhört kraftfullt och rikt – ett rött vin med karaktär.
Jämfört med shiraz är färgen mörkare och mer purpurfärgad och det känns även rundare och fylligare i munnen.
Om Caravan Durif
Vinet är gjort på 100 % durif. Efter skörden i mars genomgick vinet både en malolaktisk fermentering* och sju dagars maceration. Vinet har legat tio månader på 25 % nya 300-liters amerikanska ekfat, 50 % på ettåriga franska 300-liters ekfat samt 25 % på amerikanska äldre ekfat. Vinet kan lagras upp till åtta år.
Caravan Durif är ett ungdomligt, fruktigt och mycket smakrikt nyanserat vin med tydligt rostad fatkaraktär. I doften finns aromer av kryddor, örter, mörka bär, plommon och choklad. Vinet har en tät, mörk, blåröd färg med mjuka men ändå närvarande tanniner.
*Malolaktisk jäsning är en process under vilken bakterier gör om äppelsyra till mjölksyra varvid vinet blir mjukare och rundare.
Durif och mat
Durif passar utmärkt till kötträtter, gärna grillade.
Australiensiska klassifikationer
Etiketten ska ange produktionsområde, årgång och druvsorter. Det finns olika nivåer för att ange varifrån vinet kommer. Vinerna kan komma från en enda vingård eller vara blandningar från samtliga stater i landet – eller vad som helst däremellan. Produce of Australia kallas den enklaste, följd av South-Eastern Australia, som är en allmänt spridd benämning på populära blandningar. State of Origin är nästa nivå och i varje stat finns ett antal zones. Regions är ännu mindre och somliga är uppdelade i underregioner. Viner från förstklassiga vingårdar kan etiketteras Outstanding eller Superior.
Förslag till mat
Till dessa smakrika viner passar stekt eller grillat kött av nöt eller lamm. Här föreslås helstekt entrecôte med örtig potatissallad.
Ingredienser 6-8 personer
Recept från Allt om Mat
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
1,2 kg entrecôte, hel (eller 1,5 kg med ben)
Svartpepparglaze:
1 tsk salt
5 dl vatten
1,5 msk svartpeppar, grovt krossad
2 tsk maizena majsstärkelse
1,5 dl balsamvinäger
1 st gul lök
2 tsk vitlöksklyftor
0,5 dl råsocker
1 tsk liquid smoke
1,5 msk äppelmos
1,5 msk ox- och rödvinsfond, koncentrerad
Börja med glazen. Skala och finhacka löken. Skala och krossa vitlöken. Smält sockret i en kastrull utan att röra i det. Låt det bli ljusbrunt. Häll på vatten, fond och vinäger. Sockret kan stelna till när vätskan hälls på men det löser snart upp sig igen. Tillsätt lök, vitlök, svartpeppar, äppelmos och liquid smoke.
Låt koka ihop tills glazen fått god smak och simmig konsistens, ca 20 min. Smaka av med salt. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa i glazen. Låt koka upp och sedan kallna. Spara hälften av glazen till servering.
Krydda köttet med salt och peppar. Grilla på indirekt värme tills innertemperaturen är 60-65 grader, beräkna 45-60 min. Pensla med glazen ofta för en rikare smak.
Skär köttet i rejäla skivor och servera med örtpotatisen och grönsallad.
Örtpotatis
cirka 5 portioner
1 kg färskpotatis
1 liten rödlök
1 knippa hackad gräslök
1 dl hackad bladpersilja
Dressing:
1/2 dl olja
2 msk ljus vinäger
1/2 msk ljus fransk senap
salt och peppar
Skrubba och koka potatisen. Dela stora potatisar så att hela koket blir någorlunda jämnstort. Passa så att potatisen inte blir för mycket kokt, den ska fortfarande vara fast.
Dela potatisen i halvor eller kvartar.
Tärna rödlöken smått. Lägg potatisen i en rymlig skål, strö kryddgrönt och rödlök över.
Rör ihop dressingen och häll över den varma potatisen. Blanda allt och servera ljummet eller rumstemperatur.
Avsluta måltiden med ost t ex Gruyère, Grevé mellanlagrad, La Tome Basque (fransk bondost) eller Morbier.