Pinot noir
Vinprovningen jämför en lagrad bourgogne med en ung bourgogne och dessa bedöms sedan med pinot noir från Nya Zeeland i två prisklasser. Vinprovningen försöker ge svar på om dyr bourgogne är värd sitt pris och om pinot noir från Nya Zeeland kan konkurrera med bourgogne.
En himmelsk upplevelse
När pinot noir är bra, då är den inte bara bra, då är den en himmelsk upplevelse.
Stort vin men liten färg
Jordgubbar och höstlöv
Vad är det då som gör pinot noir druvan så älskad? Ja, för det första ger den mjuka viner. Visserligen finns det tanniner men de är mjuka, det känns som siden i munnen. Det doftar och smakar förföriskt av mogna röda bär som hallon, jordgubbar och körsbär. Inslag av ekvanilj och örter kan även förekomma.
Då de bästa vinerna mognar får de komplexa smaker av svamp, höstskog och förmultningsdofter.
En kräsen aristokrat
Pinot noir lever högt på sitt tjusiga rykte men det är svårt att göra bra vin av pinot noir. Men om det lyckas är det underbart!
Druvan är mycket känslig och kräver idealiska förhållanden som bara finns i Bourgogne och ett fåtal andra ställen utanför Bourgogne, som t ex Kalifornien och Nya Zeeland.
Bourgogne ligger långt norrut och det kan vara svårt att få druvorna att mogna.
Ett svalt klimat, varmt men inte hett, god dränering, noggranna odlare är vad som krävs för att pinot noir ska ge sitt bästa.
Frankrikes gyllene sluttningar
Côte d´Or
Ägarförhållandena på vingårdarna i Bourgogne är invecklade, varje egendom kan bestå av ett antal små ägor från kanske 20 olika vingårdar. Varje egendom framställer olika viner från varje liten jordlott och varje vin har sitt eget namn och sin egen karaktär. Det är väldigt svårt att få ett grepp om Bourgogne, man måste känna till både vingården och producenten. Bäst är därför att följa vinkännarnas rekommendationer när det gäller val av röd bourgogne.
Ett snårigt system
I Bourgogne står det sällan egendomsnamn på etiketten om det inte handlar om de allra högsta kvaliteterna som premier cru och grand cru. I stället står det kommunens namn. Svårigheten är att på varje liten plätt finns det oftast fler odlare, odlare som i sin tur inte gör vinet själva utan säljer vidare till en handlare, negociant. Och det är egentligen handlaren, firmans namn som är viktigast att hålla reda på.
Det enklaste vinet, som kan komma varifrån som helst i regionen är bourgogne rouge.
Därefter kommer regionala appellationer t ex Côte de Nuits-Villages. Någon egentlig Côte d´Or-appellation finns inte.
De flesta kommuner i Côte d´Or har sina egna village appellationer, som Gevrey-Chambertin eller Vosne-Romanée.
Premier cru används om de näst bästa vingårdarna. Vingårdens namn står på etiketten.
Grand cru används av de allra bästa vingårdarna. De är självständiga "appellations contrôllées" och därför behöver inte kommunens namn anges på etiketten. Exempel på detta är Le Chambertin som är ett grand cru vin från vingården Le Chambertin i kommunen Gevrey-Chambertin.
Förslag på viner att prova
Välj först ett moget vin t ex:
2004 Pommard Premier Cru nr 71301 från Louis Jadot, 529 kr (mars 2016) eller
2008 Beaune Clos des Ursules nr 90303 även detta från Louis Jadot, 399 kr (mars 2016)
Det är svårt att hitta mogna viner från Bourgogne. Fråga gärna Systembolaget eller sök på systembolaget.se. Rekommenderad sökväg: börja med att välja Varugrupp, Rött vin, därefter Land, Frankrike, sedan Region, Bourgogne och sist årgång. I listan kan man sedan välja årgång, även viner som endast finns i beställningssortimentet finns med.
Leta sedan efter ett yngre vin från Bourgogne t ex:
2013 Chambolle-Musigny nr 5347 från Domaine Roux Père & Fils, 399 kr (mars 2016).
Det äldre och mognare viner jämförs sedan med det yngre. Doftar de och smakar de olika?
Nya Zeeland – svalt och soligt
Central Otago på sydön är världens sydligaste vinregion. Till skillnad från övriga Nya Zeeland kan vintrarna och vårarna här vara kalla. Somrarna är däremot varma, vilket i kombination med den steniga jorden har gjort druvan pinot noir till kung i vingårdarna. Pinot noir från sydön har nått internationell framgång. Det beror framförallt på lågt skördeuttag och kvalitetstänkande hela vägen från vingård till källare. De äldsta vinstockarna är knappt 30 år gamla, de flesta mellan 15 och 20 år. Ändå görs viner som håller hög internationell klass.
Nya Zeelands vinlagstiftning är liberal och kräver bara att minst 85 % av vinet ska vara gjort på angiven druvsort och att druvorna kommer från det angivna området.
Förslag på viner att prova
Välj ett lite äldre och dyrare vin samt ett yngre och billigare. Exempel på ett dyrare vin är:
2010 Cloudy Bay Te Wahi nr 99400 från Cloudy Bay i Central Otago, 399 kr (mars 2016). Finns inte detta vin välj något annat genom att söka på Systembolagets webbplats. Jämför detta vin med ett yngre och billigare t ex:
2014 Saint Clair nr 16015 från Saint Clair Family Estate i Marlborough, 119 kr (mars 2016). Är det dyrare vinet prisvärt?
Lagring
Vissa viner tar längre tid på sig att visa sitt bästa. Men vilka viner är värda att lagra? Generellt kan man säga att vinet måste vara av god kvalitet, vilket ofta är likvärdigt med dyrt. Bäst lagringspotential har röda viner, vilket beror på tanninernas konserverande effekt. Även fatlagring kan bidra till att vinet håller längre.
Då det gäller röd bourgogne, även dyrare, njuter man bäst av den då den är ung, fruktig och fräsch. Vid mogen ålder utvecklar bourgogne mera komplexa aromer och smaker. När detta inträffar beror på kvalitet, årgång och hur vinet lagras. Komplexiteten i en väl lagrad bourgogne är det som gjort regionen berömd. Det är dock inte så lätt att hitta mogna exemplar i handeln.
Viner från Nya Världen är i regel färdiga att dricka och vinner inte på lagring. Viner gjorda på pinot noir från Nya Zeeland sägs dock kunna lagras ända upp till tio år. De utvecklar då mer komplexa aromer och smaker.
Mat till pinot noir
Höstgryta
(10 personer)
1 kg kycklingbröstfilé
10–12 starka korvar
6 dl vatten
2 dl flytande fond (kyckling)
3 dl vitt vin
6 dl vispgrädde
5 ansjovisar
1 msk äppelmos
4 sötpotatisar
4–6 jordärtskockor
1/2 kg små potatisar
6–8 små rödbetor
3 morötter
200 g broccoli
100 g sockerärter
100 g bönor
Koka ihop vatten, fond, vin och grädde med ansjovis och äppelmos i 10–15 minuter.
Skala jordärtskockor, sötpotatis, potatis och morötter och skär dem i bitar. Koka grönsakerna tillsammans med kycklingen skuren i bitar i såsen i 15–20 minuter eller tills de är nästan mjuka. Koka de oskalade rödbetorna för sig (annars färgar de av sig) i 15–20 minuter. Skala sedan rödbetorna under rinnande kallt vatten genom att trycka bort skalet med fingrarna. Lägg därefter i finfördelad broccoli. Lägg slutligen i sockerärter och bönor tillsammans med korvarna. Koka upp och låt grytan bli varm.
Receptet hämtat från Philipson & Söderbergs nyhetsbrev för medlemmar i vinklubben
Ost
Delice de Bourgogne
Allt material på denna webbsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Men det förutsätter att det är ett bra år och att seriösa odlare och vinfirmor har tillverkat vinet.
Röd bourgogne, som alltid är gjord på 100 % pinot noir, är fint, dyrt och mycket efterfrågat. Priserna har stigit till hysteriska nivåer och detta lockar oseriösa vinhandlare till slarv och att släppa ifrån sig högst medelmåttig bourgogne.
En alltför stor del röd bourgogne som säljs är inte bra och inte värd pengarna.
Pinot noir
Färgen på röd bourgogne är ljus, betydligt ljusare än de flesta andra stora viner.
Bourgogne ligger i östra Frankrike, centrum för vindistriktet är Côte d´Or.
Côte d´Or indelas i två delar, den nordöstra kallas Côte de Nuits och den sydvästra kallas Côte de Beaune. Côte de Nuits är mest känd för sina röda viner.
Ingenstans är effekten av ”terroir” (platsen, jorden och klimatets inverkan) lika tydlig som i Bourgogne. Vingårdens läge är kritiskt i det svala burgundiska klimatet. Några minuters extra exponering för solens varma strålar varje dag kan vara skillnaden mellan en god och en framstående vingård.
Nya Zeeland består av en nordö och en sydö.