Recept
Ostkex
Fröknäcke
Ingredienser
2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrö
1/2 dl linfrö
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
2 1/2 dl kokande vatten
Rör ihop majsmjöl, solroskärnor, sesamfrö, linfrö, olja och salt. Tillsätt det kokande vattnet och rör om.
Bred ut blandningen på bakplåt med bakplåtspapper. Grädda i ugn 150 grader 1 till 1 ½ timme.
Naturella räkor med bröd och senaps-cremefraiche
Senaps-cremefraiche
1 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
2 msk finhackad gräslök
Blanda ihop och smaka av med 1 krm salt och ½ krm vitpeppar.
Rostbröd
Recept från Martin Johanssons bok, Enklare bröd
Ingredienser
3 g (3 krm) färsk jäst
300 g (3 dl) kallt vatten
390 g (6 1/2 dl) vetemjöl special
6- 9 g (1-1 1/2 tsk) salt
25 g (1/2 dl) solroskärnor
10 g (1 msk) linfrö
10 g (1 msk) sesamfrö
Solroskärnor, linfrö och sesamfrö till utbakning
På kvällen
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl, salt och frön. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.
På morgonen
Smöra en brödform och strö solroskärnor, linfrö och sesamfrö (ungefär lika mycket som du hade i degen) på ett bakbord. Skrapa ut degen på fröna, dra ut den till en kvadrat och vik sedan ihop en gång på mitten så de nya fröna hamnar på utsidan. Lägg degen i formen, täck med en handduk och låt jäsa ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan brödet jäst klart. Sätt ett ugnsgaller strax under mitten och en oöm plåt på nedre hyllan.
Sätt in formen på gallret och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter kan du sänka värmen till 200 grader och låta brödet stå ytterligare cirka 20 minuter. Ta ut brödet, vänd det ur formen och låt svalna på ett galler.
Thaisoppa med räkor
Foto Holger Edström
Recept från Allt om Mat
Ingredienser (4 personer)
1/2 st purjolök
1 st morot
1 stånd broccoli
1 st vitlöksklyfta
1 msk olja
2 st Kelda Thaisoppa
1/2 dl hackad, färsk koriander
500 g räkor med skal, tinade och skalade
1. Skölj och strimla purjolöken. Skala moroten och skär den i tunna stavar. Skölj broccolin och dela till små buketter. Skala och hacka vitlöksklyftan.
2. Hetta upp olja i en kastrull. Fräs grönsakerna under omrörning ett par minuter. Tillsätt soppan. Koka upp och låt sjuda ca 5 min.
3. Tillsätt koriander och räkor, smaka av och servera med bröd.
Levainbröd
Recept från Martin Johanssons bok, Enklare bröd
Ingredienser 1 bröd
30 g (2 msk) rågsurdegsgrund
120 g (2 dl) vetemjöl special
100 g (1 dl) ljummet vatten
På kvällen:
Blanda surdegen: Rör ihop surdegsgrund, mjöl och vatten. Täck med lock eller plastfolie och låt stå 8-10 timmar, gärna lite varmt (22-25 grader).
Ingredienser fortsättning
surdegen från gårdagen
5 g (1 tsk) färsk jäst
200 g (2 dl) kallt vatten
300 g (5 dl) vetemjöl special
6-9 g (1-1 1/2 tsk) salt
På morgonen:
1. Blanda degen. Blanda ut jäst och vatten i surdegen från gårdagen och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör kort tills allt blandats ordentligt och låt degen vila 45 minuter. Om det är dragigt kan bunken täckas med en handuk.
2. Vila och vika. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet görs totalt tre gånger med 45 minuters mellanrum. När du sträckt degen den tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär en timme.
3. Baka ut brödet. Strö rikligt med mjöl, gärna blandat råg och vete, på en bakhandduk. Skrapa försiktigt degen ur bunken, dra ut den till en kvadrat och vik sedan in degens kanter mot mitten. Vänd sedan degen så skarven hamnar nedåt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt sedan jäsa ungefär en timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedre hyllan.
4. Baka av brödet. Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt papperet med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda eller en bricka och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt att vädra ungefär var femte minut tills brödet stått inne 30-35 minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen om du tycker att brödet börjar få lite väl mycket färg. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.